Botkyrka - långt ifrån lagom

Botkyrka - långt ifrån lagom

Loomis stöder spontanidrotten i Botkyrka som vänder sig till unga i åldrarna 13–20. Flera tusen ungdomar deltar, varav cirka 30 procent är tjejer, på elva olika platser i kommunen. Aktiviteterna har enligt polisen, brandförsvaret och fältassistenter helt klart minskat spontanbrotten markant.

Kjell Pedersen och Paal Bjerke, eldsjälen som startade Botkyrka Boxningsklubb, BBK, för snart 40 år sedan och är dess ordförande, tog initiativet till boxningsklubben och tjejsatsningen. Dels för att det är roligare med lite blandning i lokalerna, dels för att även tjejer kan behöva styrka– fysisk såväl som mental. Och just detta med att det bara är tjejer två kvällar i veckan har lockat ett hundratal att pröva på. Spontanidrotten i Botkyrka vänder sig till unga i åldrarna 13–20 år som ett svar på att man inte har något att göra. Med stöd av Loomis kan kommunen i dag stötta aktiviteter som fotboll, Taekwondo, streetdance, basket och innebandy förutom boxning. Flera tusen ungdomar deltar, varav cirka 30 procent är tjejer, på elva olika platser.

– Vår slogan är att spontanidrott förebygger spontankriminalitet, säger Linus Söderling, idrottsutvecklare i Botkyrka kommun. Vi startade verksamheten med fotboll för sex år sedan. Först ut var Alby, som en reaktion på att det var stökigt där.

Aktiviteterna ska vara ledarledda och gratis, och man ska kunna komma utan förhandsanmälan och krav på utrustning. Med ekonomiskt stöd av kommunen – och Loomis – står olika idrottsklubbar för aktiviteterna, som enligt polisen, brandförsvaret och fältassistenter helt klart har minskat spontanbrotten markant. Idrottsföreningarna har fått fler medlemmar och nyanlända invandrare har fått tillgång till aktiviteter där språkkunskaper spelar mindre roll.

– Spontanidrotten är inkluderande på flera sätt, säger Linus Söderling, som själv är fotbollstränare på fritiden. Det handlar om att ha kul, inte träna för att tävla. Lite av kärnan i idrotten, kort sagt.

– För BBK betyder Loomis stöd mycket, säger Paal Bjerke, klubbens ordförande. Det gör att vi kan ha Kjell anställd, något som spelar stor roll för vår verksamhet. Det är svårt att bygga allt på ideell grund.

Text: Ingela Ström
Foto: Ulf Lodin